Yrittäjä: Oletko jo varautunut eläkepäiviin?

Yrittäjällä on pakko olla yrittäjän eläkevakuutus. Mutta oletko koskaan laskenut, miten paljon sinun pitäisi maksaa YELiä kuukaudessa, jotta sinun eläkepäiväsi ovat turvatut? Itse olen turvautunut toisenlaiseen ratkaisuun. YELin rinnalla olen alkanut kerryttää tulevaisuuden kassaa rahastosijoittamisella.

Rahastosijoittaminen on tuntunut helpolta tavalta aloittaa säästäminen. Aika on säästäjän paras ystävä, sillä pieneltä tuntuva summa muuttuu isommaksi ajan kanssa. Hätätapauksessa ja muuhunkin tarpeeseen voit nostaa varoja käyttöösi. Minusta tuntuu samalta kuin olisi pankkitili johon säästän, mutta tuotto on vaan isompi. Pankkitilllä inflaatio taitaa syödä säästöjä ja korkoa ei juurikaan kerry. Vähän sama kuin laittaisi patjan alle. Käteinen raha saattaa jossain tilanteessa nousta arvoon arvaamattomaan, kun muistelee, että Kreikassa rajoitettiin käteisen rahan nostamista jokunen vuosi sitten. Silloin voivat patjan alta löytyvät rahat pelastaa tilanteen ainakin oman perheen osalta.


Alexandrian sijoitusneuvoja Tiina Ruohola vastaa yrittäjän mieltä yleisemmin askarruttaviin kysymyksiin sijoittamisesta ja säästämisestä.

Mikä on paras keino varautua tulevaisuuden varalle?

- Yksinkertaisin ja turvallisin vaihtoehto on rahastointi. Rahastoista löytyy jokaiselle sopiva vaihtoehto maltillisesta enemmän riskiä sisältäviin. Rahastointi on helppoa, koska rahastoon voidaan sijoittaa kuukausittain, silloin keskihintakin muodostuu oikeaksi, vaikka rahaston arvo vaihtelisikin.
Sijoittajan näkökulmasta katsottuna rahastointi on hyvin turvallinen tapa sijoittaa. Rahasto ei voi mennä konkurssiin ja sijoittajien varat myös pidetään rahastoyhtiön varoista tiukasti erillään. Kun aloittaa sijoittamisen hyvin hajautetusta vain kohtalaisen riskin sisältävästä rahastosta, ei tarvitse viettää unettomia öitä.

Onko yrittäjälle muita vaihtoehtoja?

- Yritysmuodosta vähän riippuu, millainen vaihtoehto kannattaa valita. Yrityseläkevakuutus sopii kaikille muille paitsi toiminimiyrittäjille ja se on yritykselle verovähennyskelpoinen. Toiminimiyrittäjä voi valita henkilökohtaisen säästövakuutuksen. Suoriin rahastoihin verrattuna vakuutukset ovat jäykempiä. Nyt olemme saaneet myös myyntiin yrityseläkevakuutuksen, josta voi tehdä ennen aikaisia nostoja.

Kenelle suosittelet säästämistä ja sijoittamista?

- Suosittelen säästämistä ja sijoittamista ihan jokaiselle yrittäjälle ja palkansaajillekin. Erityisesti naisyrittäjän kannattaa huolehtia säästöistä eläkepäivien varalle, koska heille tulee enemmän poissaoloaikoja työstä ja lakisääteinen yrittäjän eläke jää usein laihaksi. Vaikka maksaisit yel-vakuutusta 1 000 euroa kuukaudessa, ei sillä välttämättä ihmeempää turvaa saa. Netistä löytyy laskureita, joilla näitä voi laskea.

Alexandrian sivuilta löytyy tuottolaskuri, josta on hyötyä, kun suunnittelee sijoittamista.

Vaatiiko sijoittaminen suurta pääomaa?

- Ei vaadi. Rahastosijoittamiseen pääsee jo todella pienellä summalla mukaan. Jokainen sijoittaa sen verran kuin oma talous antaa myöden. Mitä nuorempana aloitat, sitä pidemmäksi säästöaika muodostuu. Jopa 50 eurolla kuukaudessa voi aloittaa sijoittamisen rahastoon. Sijoittamisessa ylipäänsä merkittävämpää on aika. Mitä pidempään sijoitat, sitä enemmän saat tuottoa.

Millaisia tuotto-odotuksia rahastoilla on?

- Tuotto-odotukset riippuvat rahastosta. Maltillisemmissa korkorahastoissa rahaston tuotto on noin 2-3 %, yhdistelmärahastoissa 4-6 % ja riskialttiimmissa osakerahastoissa 6-8 %.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tulorekisteri pähkinänkuoressa: vastaukset yleisimpiin kysymyksiin

Yrittäjävähennys on toiminimiyrittäjän kaveri