Miksi valita muu tilikausi kuin kalenterivuosi?

Kun perustat yritystä, yksi tärkeistä päätöksistä liittyy yrityksen tilikauteen. Koska tilikauden pituus on 12 kuukautta, todella usein tilikaudeksi valitaan kalenterivuosi. Päätöstä kannattaisi kuitenkin pohtia ennakkoluulottomast. Mitä etua yritykselle on siitä, että tilikausi valitaan toisin?

1. Liiketoiminnan sesongit


Yrityksen tilikausi on järkevää ajoittaa yrityksen toiminnan mukaan. Esimerkiksi golf-ravintolassa toimintakausi päättyy yleensä syksyllä ja laskettelukeskuksessa keväällä. Varsinkin tällaisissa tapauksissa tilikauden päätös olisi järkevä ajoittaa samaan ajankohtaan. Silloin sinun on yrittäjänä helppo verrata toimintakausia toisiinsa.



2. Kiireetön aika


Tilikauden vaihdetta ei kannata ajoittaa sellaiseen ajankohtaan, jolloin sinulla on muutenkin kiire. Sinulla kuluu aikaa tilinpäätökseen tarvittavan aineiston koostamiseen, vaikka kirjanpitäjäsi laatii itse tilinpäätöksen. Jos sinulla on samaan aikaan kiire uusien tilauksien ja töiden kanssa, riskinä on, että koostat tilinpäätöstä yötyönä.


3. Laadukkaat yhteistyökumppanit


Kolmas etu siitä, että yrityksen tilikausi on muu kuin kalenterivuosi, on se, että saat yrityksesi kumppaniksi laadukkaan kirjanpitäjän ja tilintarkastajan. Kirjanpitäjillä ja tilintarkastajilla kevät on kiireisintä aikaa, koska niin monien yritysten tilikausi päättyy vuoden loppuun. Tilinpäätös on tehtävä neljän kuukauden kuluessa tilikauden päätöksestä. Hyvillä kirjanpitäjillä ja tilintarkastajilla ei välttämättä ole mahdollisuutta ottaa uusia asiakkaita tuohon ajankohtaan. Jos tilikausi päättyisi kesällä, voisi uuden asiakkaan ottaminen ollakin mahdollista.

Yrityksen tilikautta on mahdollista muuttaa perustellusta syystä. Muutoksesta on ilmoitettava kaupparekisteriin. Muutosvaiheessa yrityksen tilikausi voi poiketa 12 kuukauden jaksosta, mutta enimmillään se saa olla 18 kuukautta. Jos pohdit tilikauden muuttamista, kannattaa se tehdä yhdessä tilitoimiston kanssa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mistä omaverotilin miinussaldo syntyy?

Häiriö… Virhe… Voihan tulorekisteri!