Mistä omaverotilin miinussaldo syntyy?

Olemme ihmetelleet useammankin asiakkaan kanssa omaverotilin saldoa, kun se näyttää aina muutamia senttejä miinusta, vaikka alvit on ilmoitettu ja maksettu ajallaan. Kysyin Verhohallinnon ylitarkastajalta Tarja Tapiolta, mistä miinussaldo syntyy ja mitä asialle voi tehdä.

Mistä omaverotilin miinussaldo kertyy?

- Miinussaldo kertyy maksamattomista veroista.

Miksi tilille tulee muutamia senttejä miinusta, vaikka alv-ilmoitus on tehty 12. päivä ja samana päivänä on myös maksu hoidettu ja molemmat näkyvät palvelussa?

- Ilman asiakastunnusta on vaikea sanoa, mistä senttejä on kertynyt. Jos asiakas on tehnyt ilmoituksen ja maksanut ilmoituksen mukaiset verot viimeistään eräpäivänä, ei ko. verosta kerry viivästyskorkoa. Tyypillisesti muutaman sentin miinukset ovat syntyneet tilanteesta, jossa vero on maksettu päivän tai pari myöhässä, koska verolle kertyy viivästyskorkoa heti eräpäivää seuraavasta päivästä alkaen. Arvelen, että miinukset ovat syntyneet jostain muusta verosta.

Lähteekö näistä miinuksista lasku yrittäjälle? Jos lähtee, millaisesta summasta ja miksi?

- OmaVerossa näkyy tosiaan kaikki maksamattomat verot, myös sentit. Kuitenkaan alle 10 euron maksamatonta veroa ei erikseen peritä, eli asiakas ei saa maksuhuomautusta pelkästään sen vuoksi, että senttejä tai muutamia euroja on maksamatta.

Vaikka alle 10 euron maksamattomasta verosta ei erikseen lähetetä maksuhuomautusta, eivät nämä pienetkään miinukset "katoa" asiakkaan saldosta ja sille kertyy viivästyskorkoa.
Seuraavan kerran kun asiakas maksaa rahaa ko. verolajin viitteellä, käytetään maksu tälle odottelemassa olleelle maksamattomalle verolle. Kun asiakas seuraavan kerran maksaa ko. verolajin veroa, hänen olisi hyvä lisätä maksuun miinussaldon verran lisää niin myös maksamatta jäänyt osuus tulee maksettua ja miinukset poistuvat.

Mistä johtui marraskuun tilanne, jossa yrittäjien veropalautuksia käytettiin alvien maksuun, vaikka alvit tilitettiin samana päivänä?

- Viime vuonna vielä kaikilla henkilöasiakkailla verotus päättyi samaan aikaan eli 31.10.2018. Jos asiakkaalle oli tulossa tuloveroistaan veronpalautusta, palautus muodostui kuten veronkantolaissa säädetään eli verotuksen valmistumispäivänä 31.10.2018. Verotuksen valmistumisesta alkaen palautus on käytettävissä asiakkaan verojen suoritukseksi siihen saakka, että palautus siirtyy asiakkaalle maksettavaksi. 12.11.2018 oli oma-aloitteisten verojen eräpäivä, joten jos asiakkaalla oli 31.10. syntynyt veronpalautusta, sitä käytetiin 12.11. eräpäivänä verojen suoritukseksi. Vaikka asiakas maksoi ko. veron eräpäivänä 12.11., oli veronpalautuksen muodostumispäivä (31.10.) aiempi kuin asiakkaan maksupäivä, joten palautusta käytettiin oma-aloitteisen veron suoritukseksi. Tällöin asiakkaan oma 12.11. maksama maksu jäi odottelemaan asiakkaan 'tilille' tulevia velvoitteita. Asiakas voi käydä OmaVerossa klikkaamassa, että haluaa odottelemassa olevan oma-aloitteisten verojen viitteellä maksamansa maksun takaisin, jolloin oma maksu palautettiin asiakkaan tilille noin viikon sisällä.

Tässä tilanteessa asiakkaan kannalta edullista on, että kun veronpalautusta käytetään veron suoritukseksi veron eräpäivänä, saa asiakas veronpalautuksensa "hyväkseen" huomattavasti aiemmin kuin mikä olisi ollut veronpalautuksen maksupäivä.

Onko tilanteeseen tulossa muutosta?

Tähän veronpalautuksen käytön periaatteeseen ei ole tullut muutosta. On kuitenkin huomattava, että tänä vuonna on henkilöasiakkaiden verotuksessa tapahtunut paljon muutoksia, esimerkiksi on siirrytty joustavaan verotuksen valmistumiseen jossa ei ole vain yhtä päivää jolloin verotus päättyy (aiemmin kaikilla 31.10.), vaan verotus päättyy asiakaskohtaisesti touko-lokakuun välisenä aikana. Edelleenkin veronpalautusta käytetään verojen suoritukseksi siitä päivästä alkaen, milloin verotus päättyy. Asiakas näkee oman verotuksensa päättymispäivän verotuspäätökseltään (esim. OmaVerosta). Huom! Verotuksen päättymispäivä muuttuu, jos asiakas tai hänen puolisonsa on tehnyt muutoksia esitäytettyyn veroilmoitukseensa. Uusi päättymispäivä ilmoitetaan tällöin uudella verotuspäätöksellä.

Tänä vuonna veronpalautusta käytetään verojen suoritukseksi verotuksen päättymispäivästä alkaen (kuten aina), pääsääntöisesti seuraavan kuun neljänteen päivään saakka. Esim. jos asiakkaan verotuspäätöksellä on ilmoitettu, että verotus päättyy 28.5., on palautus käytettävissä 4.6. saakka. 28.5.-4.6. ei ole yleisiä eräpäiviä, joille palautusta voisi käyttää. Tietysti jos asiakkaalla on maksamattomia veroja, niin niiden suoritukseksi palautusta käytetään heti 28.5. Asiakas saa (loput) veronpalautuksestaan verotuspäätöksellä ilmoitettuna veronpalautuspäivänä 4.7.2019, ellei hänellä ole ulosotossa olevaa velkaa.

Jos taas toisella asiakkaalla verotus päättyy vaikkapa 6.6.2019 ja hänellä on oma-aloitteisia veroja maksettavanaan 12.6.2019, tullaan veronpalautusta käyttämään 12.6. oma-aloitteisen veron suoritukseksi, vaikka asiakas maksaisi veron eräpäivänä 12.6. Tällöin asiakkaan oma maksu jää odottelemaan muita velvotteita (tai asiakkaan OmaVerossa tekemää oman maksun palautuspyyntöä). Lisäksi, jos veronpalautusta tällä asiakkaalla jäi vielä jäljelle 12.6. oma-aloitteiselle verolle käytön jälkeen, tullaan veronpalautusta käyttämään 23.6.2019 ennakkoveron suoritukseksi, jos asiakkaalla on ennakkoveroja maksettavanaan. Jos tämänkin jälkeen veronpalautusta on jäljellä, 4.7.2019 jälkeen (loppu)veronpalautus ei ole enää käytettävissä verojen suoritukseksi, jolloin loput palautetaan asiakkaalle verotuspäätöksellä ilmoitettuna veronpalautuspäivänä 6.8.2019, ellei hänellä ole ulosotossa olevaa velkaa.

Jos sinulla on kysyttävää miinussaldosta tai muusta verotusasiasta, ota yhteyttä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi valita muu tilikausi kuin kalenterivuosi?

Häiriö… Virhe… Voihan tulorekisteri!