Häiriö… Virhe… Voihan tulorekisteri!

”Häiriöitä työnantajan erillisilmoituksen lähettämisessä tulorekisteriin.”

Eipä ole tarvinnut tässä alkuvuonna miettiä, mihin aikansa käyttää. Ihan vain, koska tulorekisteri! Vuoden alussa käyttöön otettu rekisteri on päässyt aiheuttamaan harmaan hiuksen jos toisenkin… Hyvä, että hiuksia on ylipäänsä vielä päässä.

Minulla ei sinänsä ole tulorekisteriä vastaan mitään. Mielestäni se on hyvä uudistus, kunhan saadaan toimimaan käytännössä. On hyvä, että työntekijöiden palkkatiedot löytyvät jatkossa samasta paikasta, ilman, että työnantajan tai kirjanpitäjän pitää tehdä erillisiä palkkatodistuksia esimerkiksi Kelaa varten.

Tammikuussa tulorekisterin käyttöönotto pääsi kuitenkin yllättämään kaikki. Mukaan lukien Verohallinnon.

Virheilmoitukset ovat tulorekisterissä tulleet tutuiksi.

Päästiinkö tulorekisteriä testaamaan?

Luin Suomen Yrittäjien uutisista 6.2., että Verohallinnolla ei ollut valmiuksia tulorekisterin toteuttamiseen. Vaikka asia on ollut vireillä pitkään, järjestelmän rakentaminen oli vuoden lopussa vielä aivan kesken. Tämä tarkoittaa sitä, ettei yrityksillä, tilitoimistoilla ja ohjelmistoyrityksillä ollut aikaa hioa omia järjestelmiään kuntoon.

Ensimmäinen ongelmakohta on ollut siinä, että tulorekisterin ruuhkaisuuden vuoksi ilmoitukset eivät tahdo mennä perille. Toinen on se, että tekninen rajapinta, jonka pitäisi toimia automaattisesti, ei ole toiminut.

Toisaalta on ymmärrettävää, että käytettävyydessä on haasteita, koska järjestelmiä päästiin kehittämään niin myöhään. Esimerkiksi itse yritin ilmoittaa yhden työntekijän joulukuun palkattomia päiviä useaan otteeseen. Vasta myöhemmin selvisi, että negatiivisten tietojen ilmoittaminen rekisteriin ei ole mahdollista, vaikka palkanlaskuohjelma sen sallisi.

Onneksi teknisiin ongelmiin on puututtu nopeasti ja niin ohjelmistoja kuin tulorekisteriä on päivitetty virheiden ilmennyttyä. Ihmettelen kuitenkin olematonta siirtymäaikaa näin suuressa asiassa. Eikö tulorekisteriä testattu riittävästi käytännössä?

Malja ystäville ja erityisesti palkanlaskijoille!

Kuten Taloushallintoliitto muistuttaa, isot uudistukset ovat harvoin valmiita lanseeraushetkellä ja näin kävi tälläkin kertaa. Tulorekisteri on ollut suuri ponnistus kaikille osapuolille. Ensimmäinen kuukausi tulorekisteriä on kuitenkin takana ja palkanlaskijat ja palkkahallinnon järjestelmätoimittajat selvisivät siitä. Malja sille! Kohotan maljan myös kaikille muille: Hyvää Ystävänpäivää!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mistä omaverotilin miinussaldo syntyy?

Miksi valita muu tilikausi kuin kalenterivuosi?