Yrittäjävähennys on toiminimiyrittäjän kaveri


Kuluva maaliskuu on mennyt nopeasti. Kiireisin tilinpäätöskausi alkaa olla selätetty, mutta nyt painitaan veroilmoitusten parissa. Toiminimiyrittäjien veroilmoitusten jättöpäivämäärä on jo ensi viikolla.

Yksityisiä elinkeinonharjoittajia eli niin sanottuja toiminimiyrittäjiä on kovasti kiinnostanut viiden prosentin yrittäjävähennys. Yrittäjävähennys on osa hallitusohjelmaa ja sen tavoitteena on ollut tukea pienyrittäjyyttä. Ensimmäisen kerran vähennyksen sai tehdä vuoden 2017 verotuksesta, joten nyt vähennystä hyödynnetään toista kertaa.

Yrittäjävähennys on saanut paljon kritiikkiä osakseen. Vaikka sen tarkoitus on ollut nimen omaan tukea pieniä yrittäjiä, on poliittisessa keskustelussa väitetty yrittäjävähennyksen hyödyttävän vain suurituloisia apteekkareita, juristeja ja lääkäreitä. Onneksi tilastot puhuvat toista kieltä.

Vuoden 2017 verotuksesta yrittäjävähennyksen sai 344 000 liikkeen- ja ammatinharjoittajaa sekä maatalousyrittäjää. Yrittäjävähennyksestä hyötyjät jakautuivat kaikkiin tuloluokkiin. Esimerkiksi noin 80 prosenttia kaikista yrittäjävähennyksen saajista tienaa vuodessa alle 55 000 euroa.

Maaliskuussa on ehditty verkostoituakin Ulvilan Yrittäjien Afterwörkki -tapahtumassa.

Miten yrittäjävähennys toimii käytännössä?


Verohallinto laskee 5 prosentin suuruisen yrittäjävähennyksen automaattisesti liikkeen- tai ammatinharjoittajan verotuksesta. Vähennys tehdään yrityksen tuloksesta, josta on jo vähennetty mahdolliset edellisten vuosien tappiot. Yrittäjävähennyksen saa vain positiivisesta tuloksesta eli se ei lisää yrityksen tappiota.

Yrittäjävähennyksen tavoitteena on tasa-arvoistaa eri yritysmuotoja, koska muita yrityksiä koskevaa yhteisöveroprosenttia laskettiin joitakin vuosia sitten. Suomen Yrittäjät on ainakin ollut yrittäjävähennykseen tyytyväinen ja toivoo sen jatkuvan samanlaisena tulevinakin vuosina.

Jos sinulla on kysyttävää toiminimen veroilmoituksesta, ota yhteyttä. Mielenkiintoista luettavaa on myös Anna Kauhalan blogikirjoitus, Toiminimiyrittäjä: Näin teetveroilmoituksen kirjanpitäjän avulla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mistä omaverotilin miinussaldo syntyy?

Häiriö… Virhe… Voihan tulorekisteri!

Miksi valita muu tilikausi kuin kalenterivuosi?